flag Судова влада України

Представники судової влади, судді та працівники апарату суду обговорили нові підходи у сервісах для вразливих осіб

28 вересня 2023, 14:10

27 вересня Проєкт ЄС "Право-Justice" провів конференцію "Доступ до правосуддя в умовах війни: нові підходи у сервісах для вразливих осіб" в межах Ініціативи "Модельні суди".

Богдан Моніч, голова Ради суддів України, відкриваючи захід, відзначив, важливість теми підтримки вразливих категорій користувачів судових послуг та активну роботу РСУ в цьому напрямку.

"Це дуже важливий напрямок роботи для Ради суддів України, якому ми плануємо приділяти все більше уваги. Адже потрібно гарантувати доступ до правосуддя усім, з урахуванням особливих потреб різних категорій вразливих користувачів судових послуг", – зазначив Богдан Моніч.

Максим Пампура, т.в.о голови Державної судової адміністрації України подякував Проєкту ЄС "Право-Justice" за співпрацю в питаннях впровадження спеціальних сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду та постійну підтримку в поширенні досвіду судів серед колег особливо нині, під час дії режиму воєнного стану.

"Сьогодні питання підтримки вразливих користувачів судових послуг є надзвичайно актуальними через велику кількість внутрішньо переміщених осіб, потерпілих та свідків воєнних злочинів, ветеранів війни та інших категорій вразливих осіб, які потребують допомоги під час їх участі в судовому процесі", – зазначив Максим Пампура.

Також учасників конференції привітала Тетяна Пустовойтова, начальниця відділу міжнародного співробітництва Національної школи суддів України. Вона наголосила, що НШСУ є активним учасником усіх наборів курсу "Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду" та поширює його матеріали і напрацювання на своїх тренінгах.

Своєю чергою, Олександр Баранов, Директор Координаційного центру з надання правової допомоги, додав, що Координаційний центр також докладає зусиль до поширення сервісів з підтримки вразливих користувачів судових послуг у своїй роботі.

Зі свого боку, Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" наголосила, що Проєкт працює над впровадженням сервісів для вразливих користувачів суду уже четвертий рік, не зупиняючись навіть в умовах воєнного стану.

"За результатами чотирьох наборів курсу, ми уже маємо гарні сталі результати. Працює велика ком'юніті тренерів, випускниця курсу розробила концепцію організації роботи загальних місцевих та апеляційних судів з питань підтримки потерпілих і свідків, Національна школа суддів України активно використовує матеріали курсу у своїх навчальних заходах. Усе це дуже важливо, враховуючи зростання потреби у вмінні судової системи працювати з вразливими відвідувачами, у тому числі потерпілими та свідками воєнних злочинів, дітьми, внутрішньо переміщеними особами", – наголосила Анна Адамська-Галлант.

Євгенія Бондаренко, національна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice" розповіла про нові підходи до впровадження сервісів для вразливих осіб.

"Після завершення навчання четвертого набору підготовки тренерів з впровадження сервісів для вразливих користувачів судових послуг, комʼюніті сертифікованих тренерів уже налічує 127 учасників. Кожен з них імплементує власні цікаві проєкти для вразливих осіб. Так, на сьогодні вже впроваджені більше 65 модельних рішень у сфері підтримки", – зазначила Євгенія Бондаренко.

Катерина Ілікчієва, національна експертка Проєкту, додала, як сервіси для вразливих осіб допомагають у доступі до справедливого правосуддя, враховуючи спроможність різних груп населення звертатися до суду.

Іріна Урумова, міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", розповіла про адаптацію курсу до реалій воєнного конфлікту.

"Що змінилося? Ми зробили акцент на таких аспектах, як розуміння специфіки віктимізації в умовах збройного конфлікту, задоволення потреб потерпілих, орієнтовані на постраждалих збір та збереження доказів, захист дітей та вразливих дорослих в умовах конфлікту, попередження кримінальної віктимізації ВПО та біженців", – зазначила Іріна Урумова.

Також під час заходу Анна Мостецька, суддя-спікерка Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, сертифікована тренерка 2-го добору, представила концепцію організації роботи загальних місцевих та апеляційних судів з питань підтримки потерпілих і свідків та запросила усіх охочих долучитися до її розгляду та імплементації.

"Мета концепції – запровадити таку службу підтримки, аби потерпілі та свідки могли повноцінно та ефективно брати участь у судових провадженнях, були захищені від вторинної та повторної віктимізації, від залякування та помсти, а також отримували відповідну підтримку в процесі відновлення та захисту їх прав та інтересів", – зазначила Анна Мостецька.

Наталя Король, Голова ГО "Всеукраїнська асоціація працівників судів", Керівниця апарату Вінницького апеляційного суду, сертифікована тренерка 1-го добору, розповіла про такий сервіс, як служба підтримки постраждалих від домашнього насильства.

Реалізованими сервісами поділилися випускники попередніх наборів. Також представили свої проєкти впровадження сервісів для вразливих користувачів суду в умовах воєнного стану випускники четвертого набору вищезгаданого навчального курсу.