flag Судова влада України

Українські суди поділились досвідом роботи в умовах війни з міжнародними колегами

23 квітня 2023, 15:20

7 лютого відбулась міжнародна онлайн-конференція "Робота судів в умовах війни". Конференція організована ДСА України спільно з Міжнародною асоціацією судового адміністрування (ІАСА) за підтримки Проєкту ЄС "Право Justice" та Програми USAID "Справедливість для всіх".

 

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков у вітальному слові подякував міжнародним партнерам за організацію конференції та зазначив, що для ДСА України є дуже цінним міжнародний досвід, адже він допоможе знайти нові підходи до вирішення актуальних питань організації роботи судів в умовах війни. 

 

“Водночас дуже важливо поділитись з міжнародними колегами українським досвідом з питань роботи судів та  судового адміністрування у період повномасштабної війни. На жаль, тема війни для України сьогодні сприймається вже не як теорія, а виключно з практичних міркувань та позицій отриманого досвіду. Навіть в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, оскільки конституційні права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені. І українські суди, не зважаючи ні на що,  забезпечують доступ до правосуддя", - сказав Олексій Сальніков.

 

У свою чергу, Президент Міжнародної асоціації судового адміністрування (IACA), Директор Міжнародного Інституту Досконалості Правосуддя та Президент E-Юстиція Латиноамерика, Луїс Маріа Пальма зазначив, що під час під час конференції “Людиноорієнтоване правосуддя в сучасних умовах”, організованої 17-20 жовтня Міжнародною асоціацією судового адміністрування в Гельсінкі, виник значний інтерес до роботи судової системи в Україні під час війни. 

 

“Тому ми вирішили організувати окремий захід, який буде присвячено українському досвіду організації роботи судів в умовах війни для представників різних континентів”, - сказав Луїс Маріа Пальма.

 

Також учасників конференції привітали суддя-спікер Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва, заступниця Голови Ради судді України, суддя господарського суду міста Києва Оксана Марченко, Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice"  Анна Адамська-Галлант, Директор Офісу Демократії та Врядування USAID в Україні та Білорусі Марк Елінгстад, Керівник Програми USAID "Справедливість для всіх" Девід Вон.

 

Учасники конференції обговорили міжнародний досвід організації роботи судів у період повномасштабної війни та представили план покращення судового адміністрування справ про воєнні злочини.

 

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант та  керівниця апарату Вінницького апеляційного суду, Голова Всеукраїнської асоціації працівників судів, Наталія Король представили спільні напрацювання в рамках Ініціативи "Модельні суди"  та розповіли, як модельні рішення сприяють вирішенню кризових ситуацій.

 

Окрім того, Наталя Король поділилася досвідом про особливості судового адміністрування під час воєнного стану, судову залу в укритті, діяльність служби судових волонтерів та цілі «Всеукраїнської асоціації працівників судів». 

 

Також під час конференції презентовано видання "Суди в умовах війни" - збірку історій про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни росії проти України.

 

Запис конференції доступний за посиланням: https://bit.ly/3lfwae9