flag Судова влада України

Проєкт ЄС “Право-Justice” відзначив переможців конкурсу “Модельний суд року”

23 квітня 2023, 15:20

10 грудня Проєкт ЄС “Право-Justice” у межах Ініціативи “Модельні суди” відзначив переможців восьми номінацій конкурсу “Модельний суд року”.

У конкурсі взяли участь суди різних інстанцій з усіх регіонів України, які представили свої модельні напрацювання та кращі рішення, зокрема, у таких сферах, як доступ до правосуддя для вразливих користувачів суду, впровадження волонтерських сервісів в суді, комунікаційна діяльність суду, управління персоналом, судове адміністрування, судова безпека.

За підсумками конкурсу переможцями у номінаціях стали:

  • Модельний суд року - Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області;
  • Доступ до правосуддя для вразливих користувачів суду - Вугледарський міський суд Донецької області;
  • Кращий волонтерський сервіс в суді - Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області;
  • Найкраща комунікаційна діяльність - Зарічний районний суд міста Суми;
  • Найкраща служба управління персоналом - Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області;
  • Найкращі заходи судової безпеки - Донецький апеляційний суд;
  • Судовий адміністратор року - Микола Пасічник, керівник апарату Долинського районного суду Івано-Франківської області.

Спеціальну відзнаку Ініціативи “Модельні суди” “Натхнення року” отримали:

  • Наталія Король - керівниця апарату Вінницького апеляційного суду,
  • Олена Безбородова - керівниця апарату Ленінського районного суду міста Харкова,
  • Світлана Шевченко - начальниця Територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області.

Під час заходу “Модельний суд року” Лариса Рогач, секретар Великої Палати Верховного Суду, відзначила, що Верховний Суд також долучений до реалізації Ініціативи “Модельні суди”.

“Хочу подякувати Проєкту ЄС “Право-Justice” за його підтримку та увагу до розвитку судочинства в Україні. Верховний Суд, у свою чергу, багато працює над питанням забезпечення безпеки суддів та працівників апаратів судів, зокрема, завдяки розвитку електронного судочинства. Особливо це стосується прифронтових територій”, - сказала Лариса Рогач.

Привітав переможців конкурсу та учасників заходу Максим Дирдін, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та відзначив, що депутати наразі працюють над рядом законодавчих ініціатив для покращення ефективності судочинства.

Богдан Моніч, голова Ради суддів України, відзначив розвиток Ініціативи “Модельні суди”.

“Ініціатива, яка на сьогодні нараховує 76 судів, має надалі розширюватися та продовжувати залучати якомога більше судів, які впроваджуватимуть кращі практики та модельні рішення. На превеликий жаль, чимало судів, які беруть участь у конкурсі, наразі зруйновано чи сильно пошкоджено. Однак я впевнений, що ми разом все відбудуємо з урахуванням модельних рішень”, - сказав Богдан Моніч.

Олексій Сальніков, Голова Державної судової адміністрації України подякував за організований захід, на якому вдалося зібрати представників судів з усіх куточків України.

“Завдяки Проєкту змінюється філософія суду, впроваджується клієнтоорієнтований підхід у наданні судових послуг, змінюється ставлення людей до суду. Водночас, попри війну та руйнування ми маємо згуртуватись і робити все можливе, щоб продовжити рух вперед та змінювати разом судову систему України на краще. Попереду дуже багато роботи”, - наголосив Олексій Сальніков.

У свою чергу, Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice”, підкреслила, що відданість та наполеглива робота працівників судової системи України уже стала прикладом та натхненням для колег з усього світу.

“Велика честь бути сьогодні разом з вами та відзначати досягнення усіх переможців та номінатнів конкурсу “Модельний суд року”. Адже це визнання не лише проробленої раніше титанічної роботи для покращення надання судових послуг, а й відзначення вашої героїчної праці задля забезпечення доступу до правосуддя для громадян України в умовах війни”, - відзначила Анна Адамська-Галлант.

Під час заходу Олексій Сальніков та Анна Адамська-Галлант презентували збірку історій судів “Суди в умовах війни”, яку створено у межах спеціального проєкту ДСА та Проєкту ЄС “Право-Justice”.

На завершення заходу, керівники апаратів судів-учасників Ініціативи “Модельні суди” представили новостворену громадську організацію “Всеукраїнська асоціація працівників судів”, яка допоможе створити платформу для поширення кращих практик судового адміністрування та відповідних модельних рішень, напрацьованих в межах Ініціативи.