flag Судова влада України

Єдине вікно та заходи Волинського апеляційного суду для вразливих користувачів суду

23 червня 2023, 10:16

Волинський апеляційний суд (ВАС) у 2021 році приймав участь у реалізації проєкту для  модельних судів з впровадження сервісів для вразливих користувачів суду. Тема проєкту ВАС: «Суд – територія довіри. Луцьк – безпечне місто для успішної громади»

 Проєкт мав на меті:

-   сприяти обізнаності потерпілих осіб та свідків про свої права, обов’язки, можливі подальші дії та законні очікування;

-   запобігати вторинній віктимізації потерпілих осіб, зменшити стресові фактори від судових процесів;

-   покращити доступ до правосуддя вразливим користувача судових послуг;

-   cтворити сприятливі умови для повноцінної реалізації потерпілими особами права на судовий захист, що допомагатиме підвищити довіру до суду.

У рамках реалізації проєкту  розроблено пам’ятку для інформування вразливих потерпілих, свідків та інших осіб, які стали жертвами злочину. У пам’ятці  зазначено телефони гарячих ліній та QR-коди  центрів допомоги.

Завдяки своєму інформаційному  наповненню та  мінімальному за розміром форматі 9 х 5 см. пам’ятка  є зручною у користуванні /зразок додається в електронному форматі/.

Також суд працював над створенням Служби підтримки вразливих потерпілих та свідків, які є учасниками судового процесу у Волинському апеляційному суді (далі - Служба підтримки). Проте, враховуючи незначну чисельність вразливих категорій користувачів суду, запровадження карантинних вимог, архітектурне обмеження площі першого поверху приміщення суду, та наявність існуючої системи прийому громадян у суді за принципом «Єдине вікно», бачення формату Служби підтримки змінилось.

Принцип «Єдине вікно» у наданні адміністративних послуг організовано у Волинському апеляційному суді наступним чином. При вході відвідувачів суду зустрічають співробітники Служби судової охорони і судові розпорядники суду, які скеровують куди звернутись.

Прийом документів, заяв, видача копій судових рішень, ознайомлення з матеріалами судових справ здійснюється працівниками відділу прийому громадян у кабінеті 103, розташованому на першому поверсі приміщення Волинського апеляційного суду.

Організація прийому відвідувачів суду за принципом єдиного вікна дуже зручна для відвідувачів. Оскільки всі запити вирішуються в одному кабінеті. Надання послуг відвідувачам за принципом єдиного вікна діє у Волинському апеляційному суді уже десятки років і підтвердило свою ефективність. Враховуючи усі зазначені вище обставини на цей час у суді відклали створення Служби підтримки вразливих потерпілих та свідків у форматі, що був запланований проєктом.