flag Судова влада України

Які сервіси для вразливих відвідувачів впровадили в Інгулецькому районному суді міста Кривого Рогу Дніпропетровської області?

16 червня 2023, 10:00

Хоча суд розмістився в будівлі, непристосованій для відправлення правосуддя, його працівники роблять максимум, аби вразливі відвідувачі почувалися комфортно та без психологічної напруги. Для цього впроваджено наступні модельні рішення.

 

  • Служба судових волонтерів

 

У суді створено Службу волонтерів, які першими отримують запити відвідувачів та надають необхідну інформацію, допомагають спрямувати потік людей та уникнути плутанини в приміщенні.  Відтак волонтери розвантажують працівників апарату суду, підвищуючи ефективність його роботи.

 

  • Доступність будівлі для маломобільних груп населення

 

Щоб покращити доступність до суду людей з вадами зору в приміщенні встановили інформаційні таблички зі шрифтом Брайля. Також працює кнопка виклику працівника суду,  відеопанель якої також оснащена табличкою зі шрифтом Брайля.

 

  • «Baby box» 

 

Для наймолодших відвідувачів працівники суду зібрали «Baby box». Доки батьки зайняті оформленням документів, чи є учасниками судового процесу діти можуть цікаво та корисно проводити час за пізнавальними іграми та розмальовками під наглядом працівника суду.

  • Анонімні опитування щодо якості роботи суду для вразливих користувачів

 

Працівники суду просять відвідувачів заповнити онлайн анкети та оцінити роботу суду. Анкети включають також питання зручності та комфортності перебування в суді, повноти та якості інформації, доступності суду. Отримана інформація допомагає проаналізувати якість надання послуг для вразливих відвідувачів та за потреби – вдосконалити їх.

 

Детальніше про сервіси для вразливих користувачів судових послуг можна прочитати в колонці для Юридичної газети: https://bit.ly/3WDwjqB