flag Судова влада України

Сервіси для вразливих відвідувачів: масштабування досвіду Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області

13 червня 2023, 18:14

У Тернопільському міськрайонному суді волонтерська служба, як основа сервісу для вразливих груп, розпочала свою роботу 11 червня 2021 року.  Волонтери інформують громадян про доступні послуги для підтримки потерпіли, розповідають про електронні сервіси для дистанційного судового провадження, а також про безоплатну правову допомогу.

 

Також суд активно залучений у міжінституційну співпрацю щодо впровадження сервісів для потерпілих. Зокрема, представники суду беруть участь у координаційній раді з питань сім'ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми; міжвідомчій робочій групі щодо впровадження в області моделі захисту та соціально-психологічної підтримки дітей у процесі правосуддя; співпрацюють з громадськими організаціями.

 

“Все розпочалося з того, що ми розробили план створення сервісу для вразливих користувачів суду. Він складався з таких елементів: створення волонтерської служби, налагодження міжінституційної співпраці, запуск повноцінних сервісів для вразливих користувачів суду. Після двох років діяльності сервісів я ділюся знаннями на тренінгах Національної школи суддів України”, - розповідає суддя-спікер Анна Мостецька, випускниця курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, який проводиться в межах Ініціативи “Модельні суди”.

 

Так, Анна Мостецька виступає як тренер під час підготовки та підвищення кваліфікації керівників апаратів та їх заступників, начальників та заступників начальників структурних підрозділів місцевих та апеляційних судів, а також старших секретарів, секретарів місцевих та апеляційних судів, господарських судів.

 

Суддя-спікер на своїх лекціях висвітлює такі теми:

-   створення волонтерської служби в судах;

-   запровадження сервісів для вразливих груп населення;

-   спілкування з вразливими особами: потерпілими, свідками;

-   особливості комунікації з учасниками бойових дій, особами, які отримали поранення або психологічні травми внаслідок бойових дій;

-   покращення навичок комунікації під час спілкування з учасниками судового процесу;

-   кризові комунікації з відвідувачами суду.

 

“Що я використовую для успішної тренерської діяльності? Матеріали курсу: підручник, презентації, запис лекцій”, - розповідає Анна Мостецька.

 

Це, зокрема, такі дистанційні курси:

-   «Підготовка волонтерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду»: https://bit.ly/3aBbl7z

-   «Основи волонтерської діяльності»: https://bit.ly/3x8O44G

 

Більше про сервіси для вразливих користувачів судових послуг можна прочитати в колонці для Юридичної газети: https://bit.ly/3WDwjqB