flag Судова влада України

Підтримка вразливих користувачів суду: напрацювання Вугледарського міського суду Донецької області

23 квітня 2023, 15:20

Вугледарський міський суд Донецької області до війни впровадив низку кращих практик клієнтоорієнтованого суду.

 

Судом приділялася особлива увага впровадженню рішень, які покращали доступ до правосуддя вразливих категорій користувачів суду. Так, у суді побудували два нових зали судових засідань та вбиральню, доступні для людей з інвалідністю.

Разом з Проєктом "Pravo-Justice" суд створив Службу волонтерів для покращення роботи з вразливими категоріями користувачів суду, а також організовував заходи для поширення досвіду (наприклад, конференцію на тему «Волонтерство, навчання та стажування для молоді: найкращі українські та світові практики»).

 

Суд працював над створенням комфортних умов перебування відвідувачів суду також і з метою зменшення психологічної напруги:

  • облаштовано кімнату матері та дитини;
  • створено зручну канцелярію для відвідувачів;
  • створено інтер'єр з відповідним освітленням та зручним розмежуванням простору;
  • в загальному доступі розташовано інформативні матеріали для відвідувачів суду;
  • забезпечено належні умови для працівників конвойної служби та осіб, які перебувають під вартою. Зокрема камери для підсудних під вартою обладнані вентиляцією.

 

Окрім того, суд був прикладом ефективної співпраці з громадським сектором та міжнародними організаціями, працював над підвищенням довіри громадян до системи правосуддя. 

 

У 2021 році суд став одним з переможців Конкурсу доступності соціально важливих для громадян об’єктів «Світ без обмежень».

 

На жаль, на сьогодні більшість цих досягнень втрачено. Однак колектив готовий відновити всі напрацювання, якщо вдасться відновити будівлю суду.