flag Судова влада України

Досвід створення сервісів для вразливих користувачів суду у Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області

23 квітня 2023, 15:20
“Суд розробив план створення сервісу для вразливих користувачів суду, який складався з таких елементів: створення волонтерської служби, налагодження міжінституційної співпраці, запуск повноцінних сервісів для вразливих користувачів суду. Волонтеська служба, як основа сервісу для вразливих груп, розпочала свою роботу 11 червня 2021 року”, - розповідає Анна Мостецька, суддя-спікерка Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, випускниця курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, який проводиться в межах Ініціативи “Модельні суди”.
 
За словами Анни Мостецької, волонтери у суді відповідали за такі напрямки:
 
- перенаправлення громадян для отримання безоплатної правової допомоги;
- інформування громадян про доступні послуги для підтримки потерпілих, що надаються всіма суб’єктами взаємодії (“гарячі лінії”, центри соціальної допомоги тощо);
- популяризація використання електронних сервісів для дистанційного судового провадження.
 
“Також суд працює над налагодженням міжінституційної співпраці для впровадження сервісу для потерпілих. Ми відслідковуємо всі соціальні проєкти, в яких можливе залучення нашого представника і долучатися до них”, - ділиться досвідом Анна Мостецька.
 
На сьогодні це такі три напрямки міжінституційної співпраці:
- координаційна рада з питань сім'ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми;
- громадські організації;
- міжвідомча робоча група щодо впровадження в області моделі захисту та соціально-психологічної підтримки дітей у процесі правосуддя.
 
Детальніше про те, в який спосіб організували волонтерську службу в Тернопільському міськрайонному суді, як допомогла участь в роботі координаційної ради та міжвідомчої робочої групи, співпраця з ГО, можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/3zZN0Tp