flag Судова влада України

Які сервіси для вразливих користувачів працюють у Вінницькому апеляційному суді?

23 квітня 2023, 15:20

“‘Навчання на курсі “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду” допомогла нам впровадити інтегровану рецепцію та волонтерську службу, налагодити інституційну взаємодію, посилити правопросвітництво та привернути увагу до особливостей спілкування з вразливими учасниками судових засідань”, - розповідає Наталя Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду. 

 

За словами Наталі Король, в суді успішно реалізовуються такі напрямки.

 

  • Створення інтегрованої рецепції дало можливість оцінити потреби відвідувачів при вході в суд та більш якісно надати судові послуги. 

 

  • Завдяки створеній у суді волонтерській службі вдалось сформувати “кадровий резерв”. Судові волонтери уже володіють необхідними навичками та знаннями, тому одного з волонтерів було призначено секретарем судового засідання. Це дало можливість компенсувати кадрові втрати через війну, а також стало позитивним сигналом для волонтерської спільноти.

 

  • Відбувається якісне перенаправлення. Тристоронній Меморандум, який був укладений з представниками Вінницького апеляційного, Вінницького міського судів та Регіонального Центру БПД, дає можливість отримати досвід одразу трьох установ щодо потреб окремих категорій вразливих користувачів.

 

“Завдяки співпраці з ГО “Бюро інституційного розвитку” в напрямку перенаправлення, судові волонтери допомагали поширювати інформацію, як протидіяти домашньому насильству та захистити себе. З представниками патрульної поліції ділилися досвідом, як отримати допомогу мобільної бригади, розірвати коло домашнього насильства. Також суд співпрацює з міжвідомчою робочою групою з питань запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі”, - зазначає Наталя Король.

 

  • Впроваджується ініціатива “Барнахус”. Суд залучений у роботу Обласної міжвідомчої групи щодо створення міжсекторального центру “Барнахус”. Учасники групи, а ценизка судів області, активно працюють над тим, щоб допит для дітей оранізовувався у максимально сприятливих, доброзичливих та комфортних умовах. 

 

Детальніше про те, які переваги можна від впровадження сервісів для вразливих груп, можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/3zZN0Tp