flag Судова влада України

Безпека як ключова складова людиноцентричного суду під час війни: Вінницький апеляційний суд

08 травня 2023, 17:06

На сьогодні судові адміністратори відповідають за пошук нових шляхів організації роботи суду в умовах повномасштабного російського військового вторгнення. Навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмежено. Яким чином у Вінницькому апеляційному суді вдалося  забезпечити можливість розгляду судових справ і не наражати на небезпеку життя та здоров`я учасників судового процесу?

Дотримання балансу між безпекою суддів, працівників апарату, учасників справи та дотриманням прав учасників справи та основних засад судочинства – це стало головним завданням суду під час війни.

В умовах невизначеності, браку часу, відсутності інструкцій та чітких алгоритмів дій, лідери ухвалюють рішення на основі базових цінностей та «політик» судового адміністрування суду.

Безпека – головна цінність, на якій базується політика управлінських рішень Вінницького апеляційного суду у створенні доступу до правосуддя під час війни, особливо для вразливих користувачів судових послуг. У цьому контексті можна виділити наступні аспекти поняття “безпека”:

-   безпека людей (працівників суду, учасників судових справ, волонтерів);

-   безпека баз даних, в тому числі персональних даних працівників суду, документів та матеріалів судових справ;

-   безпека каналів комунікації (внутрішньої та зовнішньої);

-   безпека будівлі та майна суду;

-   безпека матеріалів та баз даних інших судів.

Безпека людей

У Вінницькому апеляційному суді з початку війни функціонує укриття – частина підвального приміщення, облаштованого в межах реалізації Плану забезпечення безперервної діяльності суду. Приміщення передбачає два виходи на випадок небезпеки та систему життєзабезпечення: освітлення (в тому числі альтернативне), вентиляцію, протигази на випадок хімічної атаки, питну воду, засоби гігієни, медикаменти.

Щоб мінімізувати загрози життю та здоров’ю працівників суду, було припинено переміщення кур’єрів суду та визначено мінімальну кількість працівників, які повинні забезпечити роботу суду упродовж робочого дня. Організовано заходи безпеки суддів –  їх забезпечено спеціальними засобами індивідуального захисту.

Безпека баз даних

Безпеку персональних даних та бази даних автоматизованої системи документообігу суду необхідно забезпечується поетапно відповідно до ступеню невідкладності та рівня загроз. Тому першочергово знищено матеріальні носії секретної інформації, які втратили практичне значення  і не мають цінності. Персональні дані працівників суду, печатки та штампи суду, копію бази даних сервера суду переміщено до укриття. Інформацію про трудову діяльність суддів та працівників апарату суду оцифровано та завантажено на вебпорталі Пенсійного фонду України.

Через ймовірність евакуації суду інформація про кількість справ, які перебувають у провадженні суду, оновлюється щодня. Відповідальні особи забезпечені засобами для їх вивезення за межі суду. Також щоденно  копіюється на переносні носії вміст сервера Вінницького апеляційного суду.

Створено альтернативне робоче місце в укритті для реєстрації та автоматизованого розподілу судових справ, які за законом мають розглядатися невідкладно (наприклад, вирішення питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, продовження строків тримання під вартою). Узгоджується питання організації альтернативної зали судових засідань для вирішення таких процесуальних питань у випадку тривалої повітряної тривоги.

Безпека каналів комунікації

Безпека каналів комунікації надзвичайно важлива в умовах нестабільного зв’язку та постійних кіберзагроз з боку держави-агресора. Система безпекових заходів передавання даних забезпечила внутрішню і зовнішню комунікацію суду, а також збереження баз даних суду неушкодженими. У перші дні війни в суді створили альтернативний канал отримання кореспонденції засобами електронної пошти. Для ефективної комунікації отримано додаткові адреси безпечних електронних скриньок окружних прокуратур регіону. У співпраці з працівниками кіберполіції налагоджено алгоритм дій на випадок надходження на поштову скриньку суду підозрілих файлів. Також встановлено додаткову програму розпізнавання вірусів.

Установі попереднього ув’язнення у місті Вінниці надано комп’ютерне та програмне забезпечення суду для проведення судових засідань у кримінальних провадженнях у режимі реального часу. Це забезпечило оперативність розгляду невідкладних кримінальних справ (взяття під варту, продовження строків тримання під вартою).

Щоденний оперативний зв’язок з керівниками місцевих судів Вінницької області забезпечено завдяки корпоративній групі у Telegram.

Налагоджено комунікацію зі співробітниками Служби судової охорони та працівниками апарату суду для допомоги в логістичних питаннях, спричинених зупинкою громадського транспорту під час повітряної тривоги.

Створено Google-форми для систематизації та щоденного оновлення кадрового обліку працівників апарату суду та суддів.

Комунікація з учасниками судових процесів забезпечується усіма доступними каналами: телефонного та електронного зв’язку, через офіційний вебсайт суду, соціальну мережу Facebook, Telegram-канал, месенджери (WhatsApp, Viber, Telegram).

Безпека будівлі та майна суду

Посилено контроль доступу до приміщення суду, щоб запобігти можливим ушкодженням будівлі чи майна. З цією метою інтегровану рецепцію суду, запроваджену в суді в межах Ініціативи Модельні суди, передано в користування працівників Служби судової охорони суду та облаштовано системою цілодобового відеонагляду.

Затверджено план заходів на випадок евакуації, яким узгоджено дії відповідальних осіб зі збереження матеріальних цінностей суду.

Безпека матеріалів та баз даних інших судів

Розташування суду на підконтрольній території дозволило забезпечити безпеку судових справ, персональних та баз даних судів, які виявилися в зоні ведення активних бойових дій. Так, Вінницький апеляційний суд організував збереження майже трьох сотень томів кримінальних справ двох апеляційних судів, один з яких зазнав нищівних руйнувань через ракетні удари. Забезпечено роботу  їх серверу, що підтримує безперешкодне функціонування автоматизованої системи документообігу. Це знижує ризики та загрози втрати цінної інформації. Збережено персональні дані колег.

Нові виклики, пов’язані із пошкодженням енергосистеми України, вимагають розширення спектру безпекових заходів, а саме: встановлення стабілізаторів, генераторів електричної енергії для запобігання пошкодженню комп’ютерного обладнання та забезпечення безперебійної роботи суду.

Попри наявні ризики та виклики, суди України, в тому числі Вінницький апеляційний суд, продовжують активно здійснювати правосуддя.

Безпекові заходи, які наразі впроваджуються, забезпечують можливість розгляду судових справ і створюють умови для збереження життя та здоров`я учасників судового процесу.

  

Публікація підготовлена на основі статті Наталії Король, керівниці апарату Вінницького апеляційного суду, для офіційного видання Асоціації федеральних судових секретарів - FCCA Journal.