flag Судова влада України

Комфортні умови надання судових послуг: як 5ААС втілює клієнтоорієнтований підхід

05 червня 2023, 09:55

З 2019 року П’ятий Апеляційний Адміністративний Суд (5ААС) розпочав роботу у новому просторому приміщенні, оснащеному необхідним технічним обладнанням  задля комфорту та безпеки як працівників суду, так і відвідувачів.  

  • Комфортне перебування в суді

На вході до суду розміщена навігаційна карта – путівник з відповідним ознакуванням.

Створено три зони очікування для відвідувачів суду біля залів судового засідання, де встановлено стійку телефонного зв’язку з офісами суддів, інформаційні стенди зі зразками документів, реквізитами судового збору та ін. Уся інформація, що може бути корисна учасникам процесу – оприлюднюється на стендах та постійно оновлюється. Крім того, запроваджено доступне для всіх безпечне Wi-Fi покриття та станції для заряджання мобільних пристроїв.   

На першому поверсі знаходиться кафетерій

  • Робота в залах судових засідань 

Загалом у суді налічується 9 залів судових засідань, де можуть розміститися від 10 до 30 осіб. 

Для розгляду резонансних справ облаштовано спеціальний зал судових засідань підвищеного рівня безпеки місткістю до 80 осіб. У залі є місце для комфортного розташування представників ЗМІ та знімальної апаратури. Якщо значна кількість вільних слухачів прагне бути присутніми на засіданні, то організовується трансляція слухання справи до залу резонансних справ (у всіх залах встановлено відеокамери та телевізори). 

  • Комфортне планування простору

Щоб уникнути скупчення людей, облаштовано кімнату для ознайомлення з матеріалами справ, кімнату для адвокатів та кімнату для особистого прийому керівництвом суду. 

Також реалізовано запит на створення кімнати медіації з максимально спокійною та м’якою атмосферою для ефективного позасудового вирішення спорів.

  • Дитячий куточок

Працівники дбають про комфортні умови перебування в суді для дітей. Тому керівництво суду запропонувало створити дитячий куточок для учасників процесу, що відвідують суд з малечею. 

  • Можливості для публічних заходів

5ААС, серед іншого, став своєрідним хабом, базою для проведення різноманітних заходів. Саме тому в суді виокремлено 3 приміщення для проведення публічних заходів:

  1. малий конференц-зал (для проведення заходів у форматі «круглого столу», нарад та зборів суддів);
  2. великий конференц-зал (місткістю від 100 до 200 осіб, для проведення семінарів та конференцій);
  3. навчальний центр суду (для проведення нарад, тренінгів та семінарів до 60 осіб).

Робота щодо клієнтоорієнтованості заснована на постійному вдосконаленні та дослуханні до запитів відвідувачів. Тому працівники суду не планують зупинятися на досягнутому. Адже вони переконані, що суд – сервіс, який має бути зручним та корисним.