flag Судова влада України

Робота судового менеджера в умовах воєнного чи надзвичайного стану: досвід Вищого антикорупційного суду

08 травня 2023, 17:10

Закон про правовий режим воєнного стану передбачає обов’язковість безперебійної роботи судової та правоохоронної систем. Однак в умовах війни, горизонт планування скорочується до двох годин, тож забезпечення сталої роботи державного органу стає надскладним завданням судового менеджменту. З якими викликами зіштовхнулись голови судів та керівники апаратів судів після 24 лютого.

Хоча у березні 2022 року на околицях Києва точилися бої та переміщалася ворожа техніка, важливим завданням було забезпечити роботу  Вищого антикорупційного суду. Адже 90% справ суду стосуються кримінальної юстиції. Її особливість - короткі процесуальні строки (наприклад, питання розгляду невідкладних клопотань прокуратури та органів досудового розслідування). Тому не можна було зупиняти роботу суду ні за яких умов.

 Такий пережитий досвід вже дозволяє виокремити наступні критичні точки роботи судового менеджера в умовах воєнного чи надзвичайного стану:

 Евакуація працівників у більш безпечні регіони України.

Чимало працівників суду вимушено виїхали з Києва для захисту своїх сімей. Тому потрібно було негайного вирішити питання резервної локації суду та забезпечити проведення судових засідань в дистанційному режимі відеоконференцзв'язку за допомогою онлайн платформ. У разі евакуації Закарпатський апеляційний суд погодився забезпечити розміщення ВАКС.

 Збереження інформації.

Важливо, щоб судова документація була оцифрована та готова до збереження, у тому числі на хмарні захищені сервіси. Також необхідно оцінити паперові носії щодо можливості їх евакуації. Як показала практика, коли «ворог біля воріт» не варто розраховувати на логістичні компанії. Навіть якщо вони були законтрактовані до війни, то можуть не надати послуг з транспортування. Відтак надважливо реально оцінювати власні сили та ресурси.

Мобілізаційна робота

Критично важлива робота спеціаліста, відповідального за мобілізаційну роботу та військові обов’язки працівників суду, як громадян країни. Військовозобов'язані можуть бути призваними на військову службу в будь-який момент. Тому необхідно забезпечити постановку в резерв працівників, без яких неможливо буде підтримувати роботу суду.

Матеріально-технічна база в умовах переорієнтації бюджету країни на військові потреби

Навіть без війни український судовий менеджер працює в умовах браку фінансування. Тому він повинен забезпечувати існування стратегічного запасу. Воєнний стан додав ще режим тотальної економії. У вирішенні цього питання  Вищому антикорупційному суду допомагає стале міжнародне співробітництво. Зокрема, суд забезпечили потужним автономним дизельним генератором електроенергії, який від 6 до 10 годин забезпечує безперебійну роботу суду. Водночас виникало питання великого споживання дизельного палива та джерел його фінансування.

Забезпечення працівників суду захисною амуніцією.

Пересуватися містом весною 2022 року було небезпечно. Тому з’явився запит на індивідуальні аптечки, бронежилети, шоломи, особисту зброю для суддів та працівників апарату. Це питання вирішувалося складно, адже тоді бронежилетів та касок не вистачало навіть військовим.

Навчання з домедичної допомоги

Потрібно було оперативно організувати тренінги з тактичної медицини, надання домедичної допомоги та реагування у випадку ракетних обстрілів у місті. На жаль, ці навички довелося застосовувати в реальному житті.

Важливо наголосити, що у подоланні усіх вищезазначених викликів, судовому менеджеру допомагає стійкість колективу, які мужньо витримують труднощі війни, гідно виконуючи функції нашої Держави.

 

Публікація підготовлена на основі статті Богдана Крикливенка, керівника апарату Вищого антикорупційного суду, для офіційного видання Асоціації федеральних судових секретарів - FCCA Journal.